Play Video about nő nyújtó és erősítő gyakorlatot végez a gyógytorna során Budapesten

Mi a Gyrotonic módszer?

A GYROTONIC®  mozgás egy világszerte elismert holisztikus mozgásrendszer, egy teljes értékű sport, mely során minden mozgást a hátgerincből indítunk, nem csak egy testrésszel foglalkozunk, hanem az egész testtel dolgozunk, így az ízületeket tehermentesítjük a mozgással és kíméljük az izmokat. A Gyrotonic gerinctorna emellett kíméletesen segíti és támogatja a gerincbetegségben, porckorongsérvben szenvedők rehabilitációját, illetve segíti többek között a hátfájás, derékfájás, nyaki gerincfájdalom, izomfájdalom, vállfájdalom, térdfájdalom vagy akár az ízületi gyulladás tüneteinek kezelését és megszünteti azokat.

A Gyrotonic eredete

A módszer megalkotója Juliu Horváth Temesváron született, 1942-ben. A Temesvári Nemzeti Operában volt balett-táncos és az 1970-es években kért politikai menedékjogot az Egyesült Államokban. A New York-i City Operánál és a Houston Ballet-nél helyezkedett el, majd amikor egy súlyos hátgerinc sérülés miatt a karrierje hirtelen félbeszakadt, visszavonult a reflektorfényből és miután letette az alapjait a Yoga for Dancers-nek. Aki a balettben szerzett súlyos gerincsérvét és hátgerinc problémáját a Gyrotonic mozgással sikerült meggyógyítani, később pedig megalkotta azt a gépet, amelyen ma profi táncosok és a hétköznapi emberek egyaránt nagy sikerrel edzenek.

gyrokinesis gerinctorna gyakorlatokat végeznek széken ülve gerincsérv kezelésre
Gyrotonic gerinctornát végző nő a hátfájás és derékfájás ellen budapesten

Gyrotonic mozgás előnyei

Gyrotonic gerinctorna bemutatása és hatása

A GYROTONIC®  holisztikus szemléletű edzésmódszer, ami azt jelenti, hogy soha nem külön edzi az egyes testrészeket, elhanyagolva a többit, hanem a testet mindig egységes egésznek tekinti, amelynek a gerinc a középpontja. Elemeket használ a tornából, az úszásból, a jógából és Tai Chi-ból, ami a mozgásrendszert izolálta és egy dimenzió által kezeli.

A gerinctorna során nem csak egy izommal dolgozunk, hanem egész izomláncokkal, így egy időben egyszerre tudjuk fejleszteni a hajlékonyságot, rugalmasságot, koordinációt. Amikor egy-egy testrészre koncentrál, akkor is figyelembe veszi, hogy a test többi részével mi történik, és a gyakorlatokat úgy találták ki, hogy a testünk minden porcikájának jó legyen.

gerincferdülés kezelésére gyógytornát végző nő
gerincsérv kezelésére gyógytornát végez a nő a budapesti mozgásstúdióban

A GYROTONIC®  különös figyelmet szentel a hátgerinc funkcionális kapacitásának és az ízületek mozgásterjedelmének növelésére. A gerinctorna során fejlesztjük testünk rugalmasságát, hajlékonyságát, állóképességét és koordinációját, melynek köszönhetően kezeljük a gerincfájdalom, hátfájás, ízületi fájdalom vagy derékfájás tüneteit, ezáltal könnyebben tudunk lehajolni vagy akár hátra fordulni.

Ha valaki arra arra vágyik, hogy erős és harmonikus felépítésű legyen a teste, koordináltak a mozdulatai, nyúljanak az izmai, kezelje a mindennapokban összeszedett gerincproblémákat, nyak fájdalmakat, derékfájdalmat vagy ízületi fájdalmat, hajlékonyságot szerezzen és az ízületeit se terhelje túl, akkor érdemes megismerkednie a Gyrotonic gerinctorna módszerével, amivel már az első alkalmat követően látványos eredményeket lehet elérni.

Gyrotonic gerinctorna gyakorlatokhoz használat gépek

A mozgáshoz speciális tornagépek állnak vendégeink rendelkezésére, amelyekben összesimul az innováció, technológiai kifinomultság, kézművesség és művészet. Stúdiónkban megtalálható különböző Gyrotonic gépek már önmagukban is esztétikai élményt nyújtanak: a megszokott edzőgépekkel ellentétben a gépek fő darabjai fából, igazi kézi munkával készülnek, és egyébként is az egész olyan harmonikus és szép látványt nyújt, ami illeszkedik az egész rendszer szemléletéhez és stílusához. Az alapgépen tulajdonképpen minden fontosabb gyakorlat elvégezhető, a többi, speciálisabb gép haladóknak való.

gerincfájdalom hátfájás és derékfájás okainak kezelésére gyógytorna budapesten
vállfájdalom és hátfájás tüneteinek kezelésére szolgáló gerinctorna gépek budapesten

A Juliu Horváth által megalkotott speciális berendezéssor az emberi test természetes mozgásmintáira lett tervezve, így a gerinctornához használt Gyrotonic gépek nagymértékben állíthatóak, teljes mértékben személyre szabhatóak, hogy mindenki egyedi testalkatához és képességeihez igazodjon. A Gyrotonic tornagépeken végzett körkörös mozgások a megfelelő légzéstechnikával kiegészítve ellazítják a merev ízületeket és feszes izmokat, megszűntetik a gerincproblémákat, hátfájást vagy derékfájást, fejlesztik a koordinációs képességeket és segítenek abban, hogy izomcsoportok egymástól függetlenül tudjanak mozogni.

A legtöbb gyakorlatot hosszan elnyúló, nyújtó mozdulatokkal kell végezni, miközben minden testrészünkre figyelünk, hogy a megfelelő pozícióban tartsuk és ezáltal a nyújtó gyakorlatok után is azt érezzük, hogy igenis dolgoztunk.