érdfájdalom tüneteinek megszüntetésére szolgáló lábnyújtó gyógytorna gép

Mi a gerincsérv vagy porckorongsérv?

Gerincünk koponyánk tövétől a farokcsontig összesen 24 egymásra helyezett csigolyából (csontból) áll, melyek közül 7 a nyaki gerinc részben, 12 a mellkasi gerincben, 5 pedig az ágyéki gerincben helyezkedik el.

A csigolyák között pedig kerek kis párnák találhatóak, ezt hívjuk porckorongoknak. A porckorongok pufferként működnek a csontok között, összetartva a hátgerincünk és lehetővé téve a gerinc mobilitását, hajlítást és a könnyű mozgást. Porckorongsérv akkor fordul elő, amikor a porckorong rostos külső része megreped vagy elszakad és a zselészerű mag kinyomódik.

Gerincsérv tünetei

A gerincsérv kialakulásához elég egyetlen rossz mozdulat vagy túlzott megerőltetés és a porckorongsérv jelei, tünetei azonnal érezhetőek. A porckorongoknak puha, zselészerű anyaga van, és keményebb külső rétege, azonban idővel vagy egy rossz mozdulatnak köszönhetően a külső réteg megrepedhet.

Porckorongsérv akkor következik be, amikor a belső „zselé” anyag átnyomja a repedést. A kiszivárgott anyag megnyomhatja a közeli gerincvelői idegeket. A becsípett idegfájdalmat, zsibbadást, bizsergést vagy gyengeséget okozhat a karokban, vállakban vagy lábakban.

A porckorongsérv a gyakorlatilag a gerincünk bármely részén kialakulhat, hiszen gerincünk bármely részén elcsúszhat a porckorong, de leggyakrabban a hát alsó részén alakulhat ki, ezt hívjuk ágyéki gerincsérvnek (isiász), de előfordulhat a nyaki résznél is, ismertebb nevén nyaki gerincsérv. A fájdalom területe attól függ, hogy a gerinc melyik része érintett.

porckorongsérv tünetei által okozott fájdalomban szenvedő nő a fűben ülve

A porckorong anyaga azonban az életkor előrehaladtával, az öregedési folyamatnak köszönhetően degenerálódik és az azt a helyén tartó szalagok elgyengülnek.

A porckorongsérv a gyakorlatilag a gerincünk bármely részén kialakulhat, hiszen gerincünk bármely részén elcsúszhat a porckorong, de leggyakrabban a hát alsó részén alakulhat ki, ezt hívjuk ágyéki gerincsérvnek (isiász), de előfordulhat a nyaki résznél is, ismertebb nevén nyaki gerincsérv. A fájdalom területe attól függ, hogy a gerinc melyik része érintett.

A gerincsérv tünete attól függ, hogy gerincünk mely részén található a sérült porckorong és hogy milyen mértékben nyomja a gerincvelő ideget.

Nyaki gerincsérv tünetei, jelei:

Háti gerincsérv tünetei, jelei:

Ágyéki gerincsérv tünetei, jelei:

Gerincsérv kezelése Gyrotonic gyógytorna segítségével

A GYROTONIC®  mozgásrendszer több, mint egy alakformáló torna, nemcsak szépít és erősít, hanem a gerincsérv alternatív gyógyítása is, hiszen a maximális preventív hatásának köszönhetően lehetővé teszi, hogy elkerüld a gerincműtétet!

Az elmúlt években megsokszorozódott a mozgásszervi elváltozásokkal küzdő emberek száma, amelyek kialakulásában nagy szerepet játszik az ülőmunka. Azt tapasztaljuk, sokan még mindig nem mérik fel a napi 6-8 óra ülőmunka veszélyét.

gerincsérv okainak megszűntetésére gyógytornát végző nő egy gyógytorna stúdióban
gerinctornát végző nő budapesten porckorongsérv okainak megszűntetésére

A helytelen ülés során a vállak előre esnek, a hát görnyedt, a medence hátrafelé irányul, így a gerinc elveszíti S alakját. Ennek következtében a csigolyák nem egyenletesen helyezkednek el egymáson, a porckorongok terhelése fokozódik. A rendellenes tartás következtében az izmok és szalagok továbbfeszülnek, végül kialakul a porckorongsérv vagy gerincsérv. Mindez pedig elkerülhető lenne rendszeres testmozgással és megszünne az állandó gerincfájdalom.

A GYROTONIC®  gerincsérv torna időtartama 60 perc, amely 24 órának csupán alig 5 %-a – ennyi időbefektetés csak megéri azért, hogy elkerüld a napi ülőmunka szövődményeit? Ez a három dimenzióban végzett mozgásrendszer kiemelt figyelmet fordít a hátgerinc funkcionális kapacitásának a növelésére, megszünteti a gerincsérv tüneteit, jeleit és segít a gerincsérv műtét utáni felépülésben. A hajlékonyság és az erőkifejtés révén nagyobb vitalitáshoz, dinamikához és a szervezet regeneratív fiatalodásához vezet.