Gyrotonic terápia

A Gyrotonic terápia megalkotója Horváth Pál, Juliu Horváth testvére, akinek meglátásai sok éves tornászként, tornaedzőként és gyógytornászként formálódtak és megalkotva a Gyrotonic holisztikus mozgásrendszer terápiás részét.

Paul szerint a Gyrotonic terápiás része sokkal inkább gyakorlati, mintsem elméleti, amit meg kell tapasztalni a megértéshez. Ez is energikus és a test belsejében zajló események kivetítése, amely kívülről látható.

 

paul horvath és majorosi kiss viktória mozgásterapeuta gerinctornát végez budapesten
gyrotonic gerinctornát végző nő egy férfival egy gyógytorna stúdióban németországban

Ami belül szervesen történik, az visszatükröződik a testben. A fizikai testrész sok irányt képvisel, például biomechanikailag és energetikailag helyes mozgást, azáltal, hogy nem állítja le az energiaáramlást, hanem mozgatja az energiát és felszabadítja a különböző részeket. Ily módon a külső tükröződik belül.

Továbbá, ha kívülről stimulálod, akkor belül is van aktivitásod. A fizikai test legjobb stimulációja a kötőszövet. Amikor stimulálod a kötőszövetet az az egészre hatással van.

A kötőszövet nagyon fontos. Ez olyan, mint az oszteopátiában, a craniosacralis terápiában és más kézi munkában – folyamatos, lassú feszültséget alkalmaznak a kötőszövetek és szervek mozgékonyságának manipulálására.

Szóval ez a koncepció. A gyakorlatban a Gyrotonic alapelve az, hogy összetett mozgásai vannak, amelyek háromdimenziósak, szegmentáltak, lassított mozgásúak, és különböző intenzitású és feszültségűek. A fizioterápiában ezek az elvek szerint serkentik az ízületeket mozgás közben, és nem szorítják össze az ízületeket. 

Ez egy holisztikus mozgásrendszer. Azt mondjuk, hogy ez „intelligens” mozgás, de valójában az intelligencia abban rejlik, hogy látjuk a mozgás és a gyakorlat közötti különbséget, és képesek vagyunk holisztikus képet alkotni.

A Gyrotonic holisztikus mozgás pozitív hatással van az egész szomatikus rendszerre, azaz a Gyrotonic mozgás konstruktív, nem pedig destruktív.

Mit csinálsz, ha kerékpározol vagy futsz? Ha csak tudatosság nélkül mozogsz, az primitív. A girotoniás mozgás segíti a felkészülést és a tanítást, tanulsz valamit, kinyitod az ízületet, rugalmasságot viszel az izomrendszerbe, koordinációt és erőt a sporthoz, mindenhez, az egész élethez.

A kerékpározás a legjobb példa erre. A test helyzete a kerékpáron mindent lezár – az izomzatot, a zsigereket stb. Stimulálhatja a szívet és a tüdőt, de az embereknek deréktáji problémái vannak, csípőfájdalmaik, térdproblémái, vállproblémái vannak. A mozgás egy dologra jó lehet, a szív és a tüdő stimulálására, de nem tesz jót az izomzatnak és az ízületeknek. A Gyrotonic mozgás az egyensúlyról szól és mindent holisztikus módon stimulál, nem semmisít meg semmit.

gyrotonic terápia során gyógytornát végez egy nő németországi gyógytorna stúdióban

Paul Horváth a háttérből megfigyelte a mozgás biológiai aktivitását.  Ekkor felismerte, hogy még a legsérültebb emberrel is a lehető legösztönösebb és legalapvetőbb mozdulattal lehet kezdeni – a légzéssel. A légzés minden terápiás program központi eleme.

Talán ez a különbség a klasszikus Gyrotonic oktatás és a terápiás alkalmazás között. A légzés az első, a mozgás előtt. A lassú légzés felszabadíthatja az embert, a lassú légzés pedig végül lehetővé teszi a mozgásban való együttműködést.

A minimális mozgás a legalapvetőbb a nyelvmozgással kezdődik. A következő a minimális mozgás a lábbal vagy a karral, de az ínakkal is. Lépésről lépésre a bonyolultabb mozdulatok felé halad, több irány és feszültség mellett. Ily módon a személy fokozatosan megszabadulhat a fájdalomtól.

Stúdiónk Gyrotonic trénere, Majorosi-Kiss Viktória, Németországban személyesen vett részt Paul Horváth  összes kurzusán és sajátította el Gyrotonic terápiás módszerét, melyet azóta is sikeresen alkalmaz budapesti gyógytorna stúdiójában olyan problémák gyógyítására mint a gerincsérv, medence probléma, csípő probléma, térd probléma, vállöv probléma kezelése és megszüntetése vagy a Scoliosis, másnéven gerincferdülés kezelése.