derékfájás tüneteiben szenvedő férfi a derekát fogja a fájdalom miatt

Mi a derékfájás?

A derék az egész felsőtest súlyát hordozza, mobilitást biztosít számára a mindennapi mozdulatokhoz és nagyon sok emelési feladatot lát el.

A derékfájás az gerinc alsó részén, ágyék hátsó tájékán megjelenő hirtelen és váratlan szúró fájdalom, mely gyakran az izmok, szalagok, ízületek vagy porckorongok sérüléséből adódik. Derékfájás a lakosság közel 80%-át érinti és szinte mindenki tapasztal élete során derékfájdalmat, a fájdalom mértéke és időtartama személyenként változó, hiszen előfordulhat pár napos derékfájás vagy akár több hétig tartó, meg nem szűnő erős szúrós fájdalom.

Derékfájás okai

A derékfájás leggyakoribb oka valamilyen sérülés, például izomrándulások, hirtelen mozdulatok következtében jelentkező húzódás, sok ülő munka, gerinc megcsavarása emelés közben vagy nehéz tárgyak felemelése, azonban ez az öregedési folyamat eredménye is lehet, hiszen gyakran már a 30-as éveik elején sokan szenvednek derékfájásban.

A derékfájás oka lehet továbbá az edzés közbeni túlterhelés, a terhesség vagy valamilyen ízületi gyulladás,  amely általában  a törzs és a medence izmait , csigolyáit és ízületeit érinti.

derékfájásban szenvedő nő fogja a derekát az asztal mellett
derékfájás tüneteinek kisugárzása miatt szenvedő férfi a derekát fogja

Derékfájás tünetei

A derékfájás általában a hirtelen fellépő tompa, bizsergő alsó háti fájdalommal jelentkezik, de gyakori az erős, szúrós, merevséget okozó fájdalom, mely kisugározhat fenékben vagy a lábakba is.

A derékfájás tünetei hirtelen vagy fokozatosan is jelentkezhetnek, de leggyakrabban egy nehéz tárgy felemelését követően érezhető azonnal deréktáji fájdalom.

A tartós deréktáji fájdalom rendellenességeket okozhat a medence, a gerinc és az alsó végtagok mozgásában.

Derékfájás tünetei, jelei:

Derékfájás kezelése Gyrotonic gyógytorna segítségével

A derékfájás ellen végzett GYROTONIC®  gyógytornák során a sokféleképpen használható tornagépek segítségével, különböző elemekkel kiegészítve változatos a feladatsorokat kínálunk, mely kiváló derék erősító torna és könnyen elvégezhető derékfájósoknak is. A kifejezetten derékfájás elleni gyógytornának köszönhetően megszűnik a derékfájás és újra teljes értékű életet élhetünk.

Az ergonomikusan kialakított csúszó platformon végzett derék gyógytorna gyakorlatok javítják a test rugalmasságát, a koordinációt és a funkcionális erőt, ellazítják a derék izmokat, amely hatására megszűnnek az egyensúlytalanságok és a derékfájás kellemetlenségei.

derékfájás kezelésre gyógytornát végző nő egy budapesti gyógytorna súdióban